Şeker Ameliyatı İstanbul

Şeker ameliyatı İstanbul, tip 2 şeker hastalığının cerrahi olarak tedavi edilmesi ve bireyin şeker ilaçlarına duyduğu ihtiyacın ortadan kaldırılması amacıyla gerçekleştirilen, metabolik cerrahi ameliyatıdır. Tıp dilinde diyabet olarak bilinen şeker hastalığı, günümüzde hem ülkemizde hem de dünya genelinde milyonlarca insanda görülmektedir. Şeker hastalığının üç türü vardır. Bunlardan en yaygın olanı tip 2 diyabettir. Genellikle 35 ila 40’lı yaşlarda ortaya çıkan bu hastalık daha erken veya daha geç yaşlarda, kadınlarda veya erkeklerde görülebilmektedir. Tip 2 diyabetin ortaya çıkmasında bireyin yaşam tarzının, genetik etmenlerin, hareketsiz bir yaşam sürmenin, obezitenin ve zararlı beslenme alışkanlıklarının büyük bir rolü olduğu düşünülmektedir.

Tip 2 diyabete sahip olan hastalar, kan şekerlerinin düzenlenebilmesi için düzenli olarak ilaç kullanmak zorundadırlar. Şeker ameliyatı veya diyabet ameliyatı olarak bilinen metabolik cerrahi operasyonlar ise bu ihtiyacı ortadan kaldırmak için yapılır. Şeker ameliyatı sayesinde kan şekerinin, dışarıdan alınan ilaçlar olmadan doğal bir şekilde vücudun salgıladığı insülin hormonu sayesinde düzenlenmesi mümkün olabilir. Yazımızın devamında ‘’Şeker ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Şeker ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Şeker ameliyatı işe yarıyor mu?’’ ve ‘’Şeker ameliyatı kimlere yapılabilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul şeker ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Şeker Ameliyatı Nedir?

Şeker ameliyatı, bireyin metabolik faaliyetlerini (şeker direncini) düzenlemek ve insülin hormonunun yeterli miktarda salgılanmasını sağlamak amacıyla yapılan, özel bir metabolik cerrahi operasyonudur. Şeker hastalığı ameliyatı veya diyabet ameliyatı olarak da bilinen bu cerrahi müdahale günümüzde tip 2 diyabetin tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle de ömür boyu ilaç kullanmak istemeyen, şeker hastalığı ile birlikte kilo ve yüksek kolesterol gibi sorunlarından da kurtulmak isteyen bireyler tarafından yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.

Şeker Ameliyatı Neden Yapılır?

Şeker ameliyatı şu gibi amaçlarla yapılabilir:

  • Tip 2 diyabet hastalığını tedavi etmek.
  • Hastanın ilaç kullanım ihtiyacını minimuma indirmek veya çoğu hastada olduğu gibi tamamen ortadan kaldırmak.
  • Kan şekerinin, vücudun kendi biyolojik mekanizmaları tarafından düzenlenmesini sağlamak.
  • Şeker hastalığına bağlı gelişebilecek riskleri önlemek.
  • Şeker hastalığı ile ilişkili olan obeziteyi, yüksek kolesterolü ve benzeri hastalıkları tedavi etmek.

Şeker ameliyatı bu gibi amaçlarla yapılabilir.

Şeker Ameliyatı İşe Yarıyor Mu?

Şeker ameliyatı başarılı bir şeker hastalığı tedavisidir ve 90’lı yılların sonlarından günümüzde kadar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Günümüzde elbette ilk gerçekleştirilen şeker ameliyatından çok daha farklı ve gelişmiş tekniklerden yararlanılmaktadır. Bu sayede şeker hastalığını tamamen tedavi etmek mümkün olmaktadır.

Şeker Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Şeker ameliyatının en önemli şartı hastanın sahip olduğu diyabet türünün tip 2 diyabet olmasıdır. Çünkü şeker ameliyatı ile tip 1 diyabeti tedavi etmek mümkün değildir. Şeker ameliyatı farklı teknikler kullanılarak yapılabilir. Bazı operasyon türlerinde hastanın vücut kitle indeksi de çok önemlidir. Doktor operasyon öncesinde gerek vücut kitle indeksini gerekse de ameliyat için önemli olan diğer kriterleri detaylı olarak değerlendirecektir.

Şeker Ameliyatı Tehlikeli Mi?

Şeker ameliyatı tehlikeli bir operasyon olarak kabul edilmez. Ancak elbette bu operasyona bağlı gelişebilecek çeşitli riskler mevcuttur. Hasta ameliyat öncesinde bu riskler hakkında detaylı olarak bilgilendirilir. Bahsi geçen riskler arasında kanama, karın boşluğuna sindirim sisteminden sızıntı olması ve enfeksiyon yer alır.

Şeker Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Şeker ameliyatının avantajları arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Şeker ilacı kullanım ihtiyacı tamamen ortadan kalkabilir. Bazı hastalarda ise medikal tedavi çok daha düşük dozlarda devam eder.
  • Obeziteli hastalarda fazla kilolardan kurtulunmasına yardımcı olabilir.
  • Yalnızca şeker hastalığının değil aynı zamanda obeziteye bağlı gelişen uyku apnesi ve yüksek kolesterolün giderilmesinde rol oynayabilir.
  • Özellikle de ameliyat sonrasında sağlıklı beslenmeye önem gösterilmesi ve düzenli spor yapılması ile birlikte bireyin yaşam kalitesinde son derece büyük bir artış gözlenebilir.

Şeker ameliyatının avantajları bu şekilde sıralanabilir.

Şeker Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Şeker ameliyatının süresi, ameliyatın detaylarına göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte operasyon genellikle 2 saat sürer. Hazırlık sürecine, kullanılan tekniğe ve hastanın genel sağlık durumuna göre operasyon 4 ila 5 saate kadar uzayabilir.

Şeker Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Şeker ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Şeker ameliyatı genellikle laparoskopik teknikler ile yapılmaktadır. Şeker ameliyatında başvurulabilecek iki temel cerrahi prosedür vardır. Bunlardan ilki ileal interpozisyon diğeri ise transit bipartiyondur. Bu iki operasyon, uygulanma şekilleri ve endikasyonları açısından birbirlerinden ayrılırlar. Bahsi geçen operasyonlar hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan İleal İnterpozisyon ve Transit Bipartisyon isimli içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

İstanbul Şeker Ameliyatı Fiyatları 2024

İstanbul şeker ameliyatı fiyatları operasyonun detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button