Metabolik Cerrahi İstanbul

Metabolik cerrahi İstanbul, diyabet gibi metabolik hastalıkların ve obezitenin cerrahi tedavisinde kullanılan, özel bir cerrahi türüdür. Metabolizma, insan vücudunun canlılığının devam edebilmesi için vücut içerisinde gerçekleşmekte olan kimyasal tepkimelerin tümüdür. İnsan vücudu, yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için dışarıdan aldığı besinleri ve enerjiyi yeni maddeler sentezlemede veya var olan maddeleri yıkmada kullanır. Mesela insülin isimli hormonun pankreasta üretilmesi metabolik bir faaliyettir. Pankreasta üretilen insülin hormonu, kana karıştığında kanda bulunan glukozun (plazma glukozu) hücreler tarafından kullanılmasına olanak sağlar. Böylece hücreler bu glukozu alabilir, mitokondrilerinde oksijen kullanarak yakabilir ve yaşamsal faaliyetleri için ihtiyaç duydukları enerjiye kavuşabilirler.

Bazı bireylerin pankreası çeşitli nedenlerden yeterli miktarda insülin üretmeyebilir. Bu da bireyin kan şekerinin kontrol altına alınamamasına yol açar. Bu sorun, dışarıdan alınan insülin hormonu ile geçici olarak giderilebilir. Ancak bireyin bu hormonu düzenli olarak alması gerekir. Metabolik cerrahi ise bahsi geçen sorunun kalıcı olarak çözülmesine olanak sağlayabilir. Yazımızın devamında ‘’Metabolik cerrahi nasıl yapılır?’’, ‘’Metabolik cerrahi neden yapılır?’’, ‘’Metabolik cerrahi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Metabolik cerrahi kimlere önerilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul metabolik cerrahi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Metabolik Cerrahi Nedir?

Metabolik cerrahi, metabolizmayı ilgilendiren çeşitli sağlık sorunlarını gidermek ve tip 2 diyabet gibi hastalıkları tedavi etmek amacıyla yapılan cerrahilerdir. Metabolik cerrahi, bariatrik cerrahi operasyonlarına çok benzeyen cerrahi prosedürler barındırır. Bu operasyonlar sayesinde bireyin ilgili sindirim sistemi organlarına müdahale edilebilir ve böylece bireyin sahip olduğu şeker direnci yeniden düzenlenebilir. Şeker direncinin yeniden düzenlenmesi ile birlikte pankreasta bulunan beta hücreleri yeterli miktarda insülin hormonu üreterek kan şekerinin ideal seviyelerde tutulmasını sağlayabilirler. Metabolik cerrahi operasyonlar aynı zamanda şeker hastalığına eşlik eden obezitenin de tedavisini mümkün kılarlar.

Metabolik Cerrahi Neden Yapılır?

Metabolik cerrahi operasyonları, insülin hormonun üretilme ve salınım mekanizmalarını yeniden düzenlemek ve böylece tip 2 diyabeti tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilirler. Bununla birlikte şeker hastalığına eşlik eden (veya şeker hastalığına sebep olmuş olan) obezite gibi hastalıklar da tedavi edilebilmektedir.

Metabolik Cerrahi Türleri Nelerdir?

Metabolik cerrahi türleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Transit bipartisyon.
  • İleal interpozisyon.

Bu operasyonlar genellikle aynı amaçlar doğrultusunda farklı hasta gruplarına uygulanırlar. İleal interpozisyon görece daha eski bir cerrahi teknikken transit bipartisyon ise çok daha modern bir cerrahi tedavi yaklaşımıdır.

Metabolik Cerrahi Kimlere Uygulanır?

Metabolik cerrahi tip 2 diyabet hastalarına uygulanır. Metabolik cerrahi kapsamında yapılan bazı uygulamalar için vücut kitle indeksini ilgilendiren bazı şartlar mevcuttur. Doktorunuz operasyon öncesinde bu şartlar ve kriterler doğrultusunda detaylı bir inceleme yapacak ve operasyonlara uygunluğunuzu değerlendirecektir.

Metabolik Cerrahi Riskleri Nelerdir?

Metabolik cerrahi operasyonlar sırasında gerçekleştirilen cerrahi işlemlere, ameliyathane standartlarına ve anestezi uygulamasına bağlı olarak çeşitli riskler ortaya çıkabilir. Bu riskler arasında sindirim sisteminden karın boşluğuna ameliyat sebebiyle sızma meydana gelmesi ve kanama yer alır. Aynı şekilde operasyona veya iyileşme sürecinde yapılan önerilmeyen davranışlara (bazen bakım eksikliğine) bağlı olarak enfeksiyon sorunu da ortaya çıkabilir.

Metabolik Cerrahi Ne Kadar Sürer?

Metabolik cerrahi, detayları tamamen hastaya özel olarak planlanan bir operasyondur. Bu yüzden operasyonun tam olarak ne kadar süreceği, ameliyat planlaması yapılmadan önce öngörülemeyebilir. Bununla birlikte metabolik cerrahi operasyonlar genellikle 2 saat kadar sürerler.

Metabolik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Metabolik cerrahi kapsamında gerçekleştirilebilen iki temel cerrahi yaklaşım vardır. Bunlar ileal interpozisyon ve transit bipartisyon teknikleridir. Bahsi geçen teknikler doğrultusunda mide ve incebağırsak üzerinde çeşitli düzenlemeler yapılır. Bu düzenlemeler öncesinde hastaya anestezi işlemi uygulanır. Böylece hasta ameliyat sırasında ağrı hissi duymaz.

Metabolik Cerrahi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Metabolik cerrahi sonrasında hasta anestezinin etkisinden çıkabilmesi için özel bir odaya alınır. Bu odada hastanın ilk kontrolleri yapılır. Hasta ameliyat sonrasında 3 ila 4 kadar hastanede misafir edilebilir, sonrasında ise taburcu olur. Taburcu olan hastalar birkaç hafta içerisinde kademeli olarak günlük yaşamlarına dönebilirler. Ancak tam iyileşme sağlanana kadar beslenme alışkanlıklarına özen göstermeleri, reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmaları ve ağır işler yapmaktan kaçınmaları tavsiye edilir.

İstanbul Metabolik Cerrahi Fiyatları 2024

İstanbul metabolik cerrahi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button